1 Şubat 2016 Pazartesi

Seher Aksel Aytaç

İlk kadın makinist


1969 yılında İstanbul’da doğdu. 3 kız, 4 erkek olmak üzere 7 kardeşler. İlkokulu Küçükköy’de, orta ve lise’yi Mecidiyeköy Lisesinde okudu. Üniversiteyi Yıldız Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Demiryolu İnşaat ve İşletmeciliği bölümünü bitirdi. 1990 yılının Şubat ayında TCDD de 1.Bölge Müdürlüğüne bağlı Haydarpaşa Loko Bakım Atelye Müdürlüğünde makinist olarak işe başladı. Çalışma ortamının erkeklere göre düzenlenmesi nedeni ile yaşadığı zorlukları aşamayan Makinist Seher unvan değişikliği yaparak teknik eleman olarak büroda çalışmaya başladı.  KPSS ye cinsiyeti «erkek» olarak başvurmuşturBu nedenledir ki Seher Aksel ve Hülya Çetin TCDD'nin ilk bayan makinistleri olarak tarihe geçmese de KPSS de gerekli düzenleme yapılmadığı takdirde TCDD'deki son bayan makinistler olarak anılmaya devam edecektir.

 "Dünya Ekonomik Forumu"nun hazırladığı "Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği" endeksine göre Türkiye'nin 2007 itibariyle kadın istihdamında 128 ülke arasında 123. sırada yer aldığı belirtildi.Kadınların iş gücüne katılımındaki bu düşüklüğün Türkiye'de fiili kadın erkek eşitliğinin sağlanması ve sosyoekonomik kalkınma yolunda en büyük engellerden biri olduğu belirtildi.Resmi istatistiklere göre Türkiye'de bir kadının günde ortalama 5 saatten uzun bir süreyi hane halkı ve çocuk bakımına ayırırken bu süre erkekler için bir saatin altındadır.
Türkiye'de çocuk ve yaşlıların bakım hizmetinin kadınların ücretsiz emeği üzerinden çözümlenmekte olması nedeniyle kadınların ücretli çalışan olarak işgücüne katılımları engellenmektedir.
Kadınların istihdama katılabilmeleri özellikle erkeklerin egemenliğinde olan iş kollarında görev yapabilmeleri ve yükselebilmeleri için öncelikle; Bakım hizmetlerini kadınların görevi sayan ataerkil çağ dışı zihniyet terk edilmelidir.
 Başta çocuk bakımı olmak üzere bakım hizmetleri konusunda gerekli yasal ve kurumsal düzenlemeler geliştirilmeli aile içinde kadın-erkek arasında sorumluluk paylaşımı sağlanmalıdır.
Kadınların da faal unvanlarda çalışacakları düşünülerek iş yerlerinde yatakhane, tuvalet, banyo gibi gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
 Atamalarda siyaset değil liyakat birinci derecede önemli olmalıdır. İşyerinde cinsel taciz önlenmelidir.
Sözün kısası bu düzen böyle giderse demiryollarında da başka işkollarında da kadının adı duyulmaz... Kadının adı duyulmazsa, iki cins yan yana ve omuz omuza mücadele etmezse yarınlarda bugünden farklı olmaz...