27 Ağustos 2015 Perşembe

Fahrelnisa Zeid

  1. Fahrelnisa Zeid;
    (1901 İstanbul - 1991 Amman); İslam ve Bizans Sanatını buluşturan ilk kadın ressamdır.

"Bir başyapıt oluşturabilmek için, önce tüm varlığınızı onun içine yerleştirmelisiniz."


Büyükada'da Şakir Paşa Konağı'nda dünyaya geldi.ilk evliligini yazar İzzet Melih Devrim ile, ikincisini de ürdün prensi Emir Zeid ile yapmistir. Portleri ve romantizme yönelik çalışmaları ile bilinen sanatçı Londra, Paris, Münih, Berlin gibi bir çok sanat merkezinde çalışmalarda bulunmuştur. Şirin Devrim ve kendisi gibi ressam olan Nejad Devrim'in annesidir. 

Bir gökkuşağı kadar rengârenk yaşayan, yalnız yaşamlarıyla değil, ürettikleri resimlerle de renkçiliklerini kabul ettiren Fahr el Nissa  ile Nejad, bir çok önemli esere imza atmışlardır. 


5 Eylül 1991'de hayatını kaybetti. Amman'da El Rağdan Sarayı Kraliyet Mezarlığı'na defnedildi.
Eserlerinin Bulunduğu Fuarlar;
İstanbul Modern
Rezan Has Müzesi, İstanbul



Aşağıdaki linkten ressama ait bir genel bakışa ulaşabiirsiniz;
'' Zeynep Yasa, Fahrelnissa Zeid'in çalışmalarını anlatıyor ''




"Ben kendim de her resim yaptığımda bütün canlılarla, yani varoluşun sessiz çeşitliliğinin toplamı olan evrenle bir çeşit yek vücut olma haline girdiğimi fark ederim. O zaman kendim olmaktan çıkar, kaya ve lav püskürten bir volkan gibi, o resimleri püskürten benlikten arınmış bir yaratma sürecinin parçası olurum..." Fahrünnissa Zeyd


Halet Çambel (Cumhuriyet Kızı)


Halet Çambel (27 Ağustos 1916, Berlin - 12 Ocak 2014, İstanbul), Türk arkeologtur

Hattuşaş'ın bulunduğu Boğazköy'de, stajyer olarak başladığı kazıları hayatı boyunca sürdüren Halet Çambel, bilim dünyası tarafından “Hitit hiyerogliflerinin çözüldüğü yer” olarak tanınan Karatepe-Arslantaş Höyüğü'nde, Türkiye’nin ilk açık hava müzesini kurmuştur. Karatepe kalıntılarının ortaya çıkarılmasına ve Hitit dilinin çözülmesine katkısı büyüktür. Türkiye’yi eskrim dalında temsil ederek Suat Fetgeri Aşeni ile birlikte “Olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın sporcu” unvanını kazanmıştır. Akyaka evlerinin mimarı olmakla ünlü Nail Çakırhan'ın eşidir.


  • Ayrıca Halet Çambel, 67 yıl boyunca Höyük'te yaşamıştır. Başlarda 2 odalı bir kulübede yaşamış ve daha sonraları aynı yere 2 odalı bir ev yaparak araştırmalarını devam ettirmiştir. 


''Yaşamını Arkeolojiye ve Anadolu'ya Adamış Bir Bilim Kadını'' adlı bu çalışma ile Halet Çambel'i daha ayrıntılı bir şekilde tanıma fırsatı bulabilirsiniz. 
Cumhuriyet kızı ve ilk kadın arkeologlarımızdan Halet ÇAMBEL'in yaşam öyküsü ile günümüz gençlerine örnek olması gereken mücadele azmini anlatarak iki bin yedi yüz yıl öncesiyle günümüzü kaynaştırarak insanın serüvenini, duygularını, sevinçlerini, acılarını, aşklarını ve kalıcı olma çabalarını duru bir dille anlatmaktadır. Son derece ayrıntılı, titiz bir araştırma ve ön çalışmanın ürünü olan destan, yaşanan gelişmeleri ve olayları objektif ve yansız olarak yansıtmakta aynı zamanda yaşanmışlıkla düş gücünü harmanlayarak bizi zamanda yolculuğa çıkarmaktadır.

Halet Abla Destanı'nı oyunu ona olan saygımızın bir göstergesidir.




26 Ağustos 2015 Çarşamba

Umay Umay

''Beni hangi dalga sesine çağırdığını bir bak. Yağmurdan ıslanmış bir banka oturuyorum ve bu karın ağrısı denek. Karşımda sahile çarpıp geri dönen deniz; Paris, Berlin, Honkong, Ürdün, Yemen... Sular bir şeyler söylüyor, rüzgârsa onları kısa bir süreliğine oyalamaya çalışıyor. Arkandayım kapıcı çocukları, mavi ojeli orospular, bulucinli dilenciler, kaldırıma park etmiş otolar; BU AÇIK HAVA TİYATROSUNDA AYNI HÜZÜN KIRBACIYLA İRKİLİYORUM.'' -Orospu Kırmızı'dan alıntıdır.


Umay Gedikoğlu (Umay Umay) (d. 22 Mayıs 1966Trabzon), Türk yazar ve pop rock sanatçısı.
İlk müzik çalışmalarına 1990 yılında “Hush” grubundan Eray Artan ve Melih Rona ile bir araya gelerek “Leprechaun” grubuyla başlamıştır. Umay Gedikoğlu, kısa süren bu çalışmadan sonra asıl çıkışını tüm müzik ve sözlerini Barlas’ın (Barlas Erinç) yazdığı pop rock tarzındaki "Umay Umay" albümüyle yapmıştır.
Umay Umay’ın müzik çalışmalarının yanı sıra beş adet de kitabı bulunmaktadır. Kitaplarını eşcinsellere adamıştır. Kürtleri, eşcinselleri, devrimcileri ve Mardin'i anlatmıştır. Bir dönem Birgün Pazar'da köşe yazarlığı da yapmıştır. Kazım Koyuncu'nun Gyuli Çkimi şarkısının üzerine Kalbim Acıdı adlı şarkısını söylemiştir. Kendi albümlerinin dışında, Kent Ozanları adlı karma albümde de Şeker Anne şarkısıyla yer almıştır.

  • son dönemde Cem Adrian ile seslendirdikleri parçalara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Umay Umay & Cem Adrian - Anlat Onlara
Umay Umay & Cem Adrian - Bir Şarkı Tut
Umay Umay & Cem Adrian - Kalbimdeki Yara
Umay Umay & Cem Adrian - YaNNızlık
Umay Umay & Cem Adrian - Yardım Et

  • Ayrıca Kazım Koyuncu ile derin bir dostluğu bulunan Umay, Kazım Abimizin arkasından şöyle demiştir;

Güneşe çıkardım kalbini, Kazım.
Yine de seni hayatta tutmayı başaramadım.